[vc_row][vc_column][vc_column_text]رعایت “اصول طراحی آشپزخانه” نسبت به سایر قسمت های منزل از اهمیت بیشتری برخوردار است. می توان با انتخاب متریال در طراحی دکوراسیون و لوازم آشپزخانه خیلی زیبا و مدرن طراحی فضای آشپزخانه را به بهترین شکل انجام داد. ولی اگر پس از پایان نتوان به راحتی از امکانات آن استفاده کرد مسلما اصول طراحی آشپزخانه کاملا رعایت نشده است.
هر کسی از کار کردن در آشپزخانه ای که اصول طراحی به درستی انجام و پیاده سازی نشده است به زودی کلافه و خسته می شود. حتی اگر این آشپزخانه خیلی زیبا و مدرن و با بهترین متریال طراحی شده باشد. توجه کنید که پیاده سازی اصول طراحی آشپزخانه به شکلی درست و طبق رعایت استانداردها بسیار مهم و حیاتی است.
رعایت کردن اصول طراحی آشپزخانه و دقت سیار در آن به ایجاد یک نتیجه درست کمک می کند. برای ایجاد یک فضای کاربردی، هر میلیمتر در نظر گرفته می شود. در این مطلب چند روش کار آمد برای حل مشکلات چیدمان آشپزخانه و اجرای اصول طراحی آشپزخانه ارائه می دهیم.
- مطلب مرتبط: اصول و معیارهای طراحی فضای داخلی آشپزخانه
اندازه های استاندارد در اصول طراحی آشپزخانه
–راهروهای کار و راهروهای عبور: راهروهای کاری، جایی است که افراد در آشپزخانه میایستند تا کار کنند، درحالیکه راهروهای عبور برای کاربران و ساکنین در اطراف آشپزخانه است.
اگرچه اندازه ایده آل بسته به فضا و طراحی ال شکل، یو شکل یا موازی میتواند متفاوت باشد. عرض راهرو یا عرض پیشخوان آشپزخانه باید حداقل ۱.۰۶ متر در نظر بگیرید، درحالیکه راههای عبور باید بهاندازهای ۰.۹ متر باشد. این یکی از اصول طراحی آشپزخانه است که باید برای راحتی افراد رعایت شود.
رعایت این نکات ریز در اصول طراحی آشپزخانه باعث می شود شما و بقیه افراد در فضاهای مختلف آشپزخانه بتوانید به راحتی کار کنید و تداخلی در انجام امور ایجاد نشود. این جزئیات شاید به چشم نیایند اما در نتیجه کار بسیار تاثیر گذار است.
-ارتفاع پیشخوان آشپزخانه: ارتفاع پیشخوان باید متناسب با ارتفاع و اندازه صاحبخانه باشد، بنابراین برای شما یا کاربر اصلی این فضا کارآمدتر و راحتتر است تا از آن استفاده کنید. یک قاعده کلی برای دنبال کردن یک ارتفاع راحت برای پیشخوان آشپزخانه، اندازهگیری تا نوک آرنج است.
با اینوجود، ارتفاع استاندارد برای پیشخوان آشپزخانه باید بین ۰.۸ متر تا ۰.۹ متر باشد.
–عرض پیشخوان آشپزخانه: در حالت استاندارد بین ۶۰ تا ۶۶ سانتی متر در نظر گرفته می شود.
-مناطق آماده سازی غذا: محدوده آمادگی غذا در آشپزخانه باید حداقل ۰.۳ متر گستردگی داشته باشد. این فضا، برای داشتن یک منطقه کار مناسب در آشپزخانه کافی است و معمولا در کنار سینک قرار می گیرد تا رفت و آمد کمتر انجام گیرد.
-فضای بین کابینتهای بالایی و پیشخوان آشپزخانه: یکی دیگر از اندازه هایی که در اصول طراحی آشپزخانه باید رعایت کنید فضای بین کابینت هایی بالایی و پیشخوان است. فاصله مناسب بین پیشخوان آشپزخانه و کابینتهای بالا باید طوری باشد که برای استفاده از کابینتها مزاحمت ایجاد نکند، اقلام به راحتی قابل دسترس و پیشخوان آشپزخانه بهراحتی برای انجام کار قابل مشاهده باشد.
اندازه استاندارد برای فاصله ایده ال حدود ۰.۳ – ۰.۵ متر است. بااینحال، اندازهگیریهای نهایی به فضا و مشخصات آشپزخانه بستگی دارد. اطمینان حاصل کنید که این فضا خیلی کم نیست که میز آشپزخانه قابل دیده نشود و همچنین خیلی زیاد نباشد که دسترسی به آن مشکل باشد.
چیدمان مثلث کار در اصول طراحی آشپزخانه
مثلث کار در آشپزخانه، یک مثلث فرضی است که سه رأس آن را سه عنصر اصلی آشپزخانه یعنی اجاقگاز، سینک ظرفشویی و یخچال تشکیل میدهند. البته در بعضی موارد خاص، مثلاً در آشپزخانههای کوچک که تمام این تجهیزات در یک ردیف و در کنار هم قرار میگیرند عملاً مثلثی شکل نمیگیرد. در همین مقاله به بهترین روش چیدمان چنین آشپزخانههایی میپردازیم.
هدف از تعریف مثلث کار در آشپزخانه این است که فاصله سه عنصر آشپزخانه نه آنقدر زیاد باشد که شخص مجبور به رفتوآمد زیاد باشد و نه آنقدر کم که محدوده کاری و فضای رفتوآمد را محدود کند.
بهترین موقعیت قرارگیری سه عنصر تشکیل دهنده مثلث کار در آشپزخانه یعنی اجاقگاز، انتخاب سینک ظرفشویی مناسب و یخچال به گونهای است که محیط این مثلث فرضی عددی بین ۴/۸۰ تا ۶ متر باشد.
- مطلب مرتبط: محل نصب هود آشپزخانه را چگونه انتخاب کنیم؟
در اصول طراحی آشپزخانه برای محل قرارگیری عناصر اصلی باید به نکات زیر توجه کرد:
- باید در دو طرف اجاقگاز، کابینت کافی وجود داشته باشد تا از سطح آن بهعنوان میز کار استفاده شود. همچنین اجاقگاز نباید در مجاورت پنجره باشد، چون ممکن است وزش باد باعث خاموشی گاز و آتشسوزی شود.
- با توجه به رطوبت اطراف سینک بهتر است سینک ظرفشویی در محلی قرار بگیرد که از تابش نور خورشید و جریان هوای آزاد بهره ببرد. همینطور با توجه به استفاده مکرر از سینک ظرفشویی در آشپزخانه، لازم است که کابینتهای اطراف سینک ظرفشویی سطح وسیعی داشته باشد.
- از آنجایی که یخچال وسیلهای است که عموم افراد منزل از آن استفاده میکنند، بهتر است در نزدیکی ورودی آشپزخانه قرار گیرد. دقت کنید که فضای کافی برای بازکردن در یخچال و عبور افراد وجود داشته باشد.
بهترین مکان برای وسایل برقی کوچک مطابق با اصول طراحی آشپزخانه
امروزه وسایل کوچک برقی جزئی از نیازهای خانم های خانه دار شده اند. در اصول طراحی آشپزخانه حتما باید جایی در کابینت ها برای این وسایل طراحی کرد تا زمانی که از این وسایل استفاده نمی کنیم بدون این که فضای زیادی از پیشخوان ها را اشغال کنند در دسترس باشند.
قرار دادن این وسایل در معرض دید و روی سطح کار علاوه بر این که باعث ایجاد حس بی نظمی و آشفتگی می شوند، سطح میز کار را برای زنان خانه دار کوچک می کنند.
بنابراین طبق اصول طراحی آشپزخانه باید سعی کنیم مکانی طراحی نماییم تا با نظم این وسایل را در آن جاگذاری کنیم تا هم آشپزخانه تمیز و مرتب داشته باشیم و هم خود وسایل برقی دیرتر کثیف شوند.
مطلب مرتبط: روش های دست یافتن به طراحی دکوراسیون آشپزخانه تمیز و مرتب
اگر فضای آشپزخانه شما بزرگ است در طراحی آشپزخانه حتما یک کابینت مخصوص برای وسایل برقی کوچک در نظر بگیرید. ولی حتما ارتفاع طبقات را مطابق با اندازه وسایل خود بسازید تا وسایل بزرگ تر مانند مخلوط کن و آبمیوه گیری نیز در این طبقات جا شوند.
- طراحی کمد کوچک برای وسایل برقی
یک فضایی شبیه یک کمد مکان بسیار خوبی برای نگهداری از تمام وسایل برقی کوچک است. حتما در ساخت کمد هم فضای بین طبقات را طبق ارتفاع وسایل طراحی کنید. می توانید در این کمد کشو هایی تعبیه کنید تا بتوانید ملزومات کوچک تر مانند سه راهی و کابل های این وسایل را در این کشوها قرار دهید.
- پیشخوانی در گوشه آشپزخانه
اگر فضای کافی در آشپزخانه دارید می توانید پیشخوانی را به نگهداری از وسایل برقی کوچک اختصاص دهید. این کار باعث می شود نسبت به همیشه از این وسایل استفاده بیشتری کنید.
- فضای بین کابینت ها در آشپزخانه
اگر فضای آشپزخانه شما کوچک است می توانید بین کابینت های بالا و پیشخوان یعنی فضای بین کابینتی یک در قرار دهید و وسایل را در آنجا جاگذاری کنید. سعی کنید درب در گوشه کابینت باشد تا میز کار شما را اشغال نکند.
ترفندهای نورپردازی در اصول طراحی آشپزخانه
از آنجا که آشپزخانه قلب خانه است در صورت عدم رعایت اصول طراحی آشپزخانه تاثیرات منفی روی تمام فضای خانه خواهد داشت. امروزه در زندگی شهری خانه ای با آشپزخانه بزرگ و نورگیر بسیار کم یافت می شود و در برخی موارد آشپزخانه کم نور و فاقد نور طبیعی است. در این مطلب با این چند راهکار برای آشپزخانه کم نور آشنا خواهید شد تا این مشکل آشپزخانه برطرف گردد.
- طراحی کابینت با درب شیشه ای
در اصول طراحی آشپزخانه به خصوص برای کابینت های بالایی از کابینت درب شیشه ای به عنوان بازتاب دهنده نور استفاده می کنند تا فضای دلباز و روشن به وجود آورد . استفاده از سطوح سفید منعکس کننده نور از روش های دیگر است.
مطلب مرتبط: انتخاب رنگ کابینت آشپزخانه سفید از میان انواع آن
- افزودن نور زیر کابینت ها
با تعبیه نور کمکی در زیر کابینت های بالایی، سطح روی کابینت ها روشن تر و به فضایی کارآمد تر تبدیل خواهد شد.
- استفاده از رنگ های نئونی
رنگ های نئونی موجب انعکاس نور می شوند و فضایی پویا و با انرژی مثبت را به وجود می آورد. برای ایجاد تعادل در فضا بایستی رنگ های نئونی با رنگ های خنثی ترکیب شوند.
- از شلف و طبقات چوبی استفاده کنید
یکی دیگر از راه های روشنایی آشپزخانه کم نور و تاریک استفاده از شلف ها و طبقات باز است.
- خالی نگه داشتن سطوح یخچال
چسباندن عکس و یادداشت های مورد علاقه روی در یخچال موجب ایجاد فضایی شلوغ و از بین رفتن خاصیت بازتاب دهندگی درب یخچال می شوند.
مطلب مرتبط: طراحی دکوراسیون آشپزخانه و پاسخ به سوالاتی که مطرح می شوند
طراحی کابینت جزیره آشپزخانه
در اصول طراحی آشپزخانه استفاده از جزیره در صورتی که اندازه فضای آشپزخانه مناسب باشد به یک عنصر ضروری بدل شده است. حداقل کاری که یک جزیره انجام می دهد این است که یک پیشخوان اضافی و جای بیشتر برای وسیله ها به آشپزخانه اضافه می کند.
برای اینکه نصب و طراحی کابینت جزیره آشپزخانه دچار مشکل نشود باید به اندازه، محل جزیره و ارتفاع مناسب آن دقت نماییم.
اندازه جزیره نباید آن قدر بزرگ باشد که فضای آشپزخانه را به کل اشغال کند و اجازه حرکت آزادانه را از شما بگیرد و نه آن قدر کوچک که پیشخوان مناسبی برای کار نباشد. جزیره بیشتر در وسط آشپزخانه های بزرگ قرار می گیرد و اگر آشپزخانه کوچک باشد در مرز بین اتاق نشیمن و آشپزخانه نصب می شود.
ارتفاع استاندارد جزیره در اصول طراحی آشپزخانه ۴۰ سانتی متر است، ولی اگر قصد دارید به عنوان سطح کار از آن استفاده کنید ۷۰ تا ۷۵ سانتی متر گزینه مناسب تری است.
در آخر باید اضافه کنیم تمامی این اعداد و استاندارها و اصولی که ذکر شده بسته به فضای داخلی آشپزخانه، قد و فیزیک بدنی افراد برای سهولت دسترسی به مناطق مختلف آشپزخانه می توانند متغیر باشند.
ذکر این اصول برای راحتی کار آشپز خانواده است ولی در آخر این صاحبخانه است که طرح کابینت را سفارش می دهد.
اگر به نظر افراد خانواده کانتر باید عرض بیشتری داشته باشد مشکلی در اضافه کردن میزان آن وجود نخواهد داشت اما به این شرط که فضای کافی برای تغییرات وجود داشته باشد. آگاهی از اصول طراحی کابینت آشپزخانه دید وسیعی به افراد برای طراحی و دکور بندی فضا می دهد.
گروه طراحی دکوراسیون داخلی نیکا چوب آماده ارائه خدمات صفر تا صد طراحی دکوراسیون منزل، طراحی دکوراسیون آشپزخانه و طراحی انواع کابینت مدرن، چوبی، کلاسیک، نئوکلاسیک و کابینت با رنگ پلی اورتان است. می توانید برای دریافت پاسخ سوالات یا برآورد تقریبی هزینه پروژه های اجرایی با کارشناسان ما در تماس باشید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]